dinsdag 29 juli 2014

Het angstspook in de sofa

Maandag mag ik weer gezellig op de onderzoekstafel gaan liggen voor een coloscopie. Ja, inderdaad, zo'n darmpje in je lijf, daar waar je het écht niet wil. En waarvoor je de dag voordien en de dag zelf een litertje zoutwater moet drinken. En voor iemand die zo moeilijk 'leeg' raakt als ik, ook een week vooraf vezelvrij eten. Niet eenvoudig als je net was overgeschakeld naar je nieuwe levensstijl vol vezels. En zeker niet als je toch nog zoveel mogelijk suikervrij wil blijven eten. Toch lijkt het te lukken. Het is een kwestie van de klaargemaakte producten voorbij te blijven lopen, en zoveel mogelijk verse en pure dingen in je kar te leggen. Ik dacht altijd dat het ook meer tijd vergde, maar eigenlijk klopt dat niet. Mijn maaltijden zijn zoveel eenvoudiger dan de gemiddelde Vlaamse boerenkost! 's Morgens ben ik nu wat beperkt tot witte (jakkie!) boterhammen met (suikervrije) confituur of witte yoghurt met honing.  Mijn lunch vanmiddag was een croque monsieur met geitenkaas-smeersel (zie recept hieronder) en gerookte forel. Ik at ook al een pastaatje (ook witte spaghetti) met zalm in een sausje van room, look en wat ui. Het is best te pruimen en ik hou nog een beetje een 'gezond' gevoel over. Al mis ik fruit enorm, zelfs na één dag voorbereidend regime. Maar ach, als het dat maar is. 

Moeilijker is de slepende tijd voor de uitslag. 28 juli begonnen aan de voorbereiding, en 14 augustus pas de volledige uitslagen. Dat is moordend. Zeker nu ik in mijn lies een bobbeltje voelde. De echo bevestigt dat er een vergrote lymfeklier zit, maar of dit nu komt door een onschuldige ontsteking of iets veel ernstiger, kon niet worden uitgemaakt. Wachten dus op de scan, met nog meer schrik.
Ik probeer een positieve moraal te houden, maar merk dat dat veel energie kost. Daardoor voel ik me doorgaans terug erg moe (of is er écht iets aan de hand?). Gelukkig loopt hier een opgewekt Hummeltje rond, waardoor afleiding verzekerd is. Nog wat bezoek hier en daar, knutselen, op zoek gaan naar een nieuwe sofa, baby-cadeautjes maken en Hummeltje leren fietsen, en dan krijg ik de weken wel rond. 

Mag ik  intussen nog een kleine oproep lanceren? Die kaarsjes, halen jullie ze weer boven? Steken jullie ze overal aan? Tenen en duimen de lucht in? Het moest maar eens écht helpen zoals het idee mij nu al helpt. 

Beetje extra:

Voor degenen die eens willen experimenteren in de keuken:

Geitenkaasspread (recept van Dale Pinnock, uit het boek 'eten als medicijn'):
Meng 125 gr zachte geitenkaas met 1/4 rode ui,  1/2 groene Spaanse peper heel fijn gehakt,1 etl olijfolie, 1 tl rodewijnazijn en fijngehakte peterselie. Breng op smaak met peper en zout. 
Lekker op een cracker, of gewoon op wat rucolasla met tomaatjes. Of ook op een croque met forel. 

Pasta met zalm en look (eigen probeersel, voor de liefhebber van vééél look):
Kook pasta beetgaar.
Stoof intussen een ui met een fijngesneden teentje look. Voeg, als de ui een beetje zacht is, in reepjes gesneden gerookte (wilde) zalm toe. Overgiet met culinaire soya room, en kruid met peper (en een heel klein beetje zout). Meng onder de pasta en dien heet op. 


sofa-zoektocht:

De bank die ik écht graag zou willen, is deze: Een lekkere plofzetel van Linteloo, Jan's new elements. Maar hij is veel te groot voor ons klein salonnetje. We moeten nu op zoek naar een heel flexibel elementensysteem, met een even lekker plofgevoel. We hebben enkel plaats voor een kleine 2-zit, met een hoek of een loungestukje aan. De volgende zetels willen we eens gaan testen:
Montis Domino
Montis domino

Elementenbank
La maison elementenbank (Wulf wonen - Amsterdam)

Replay in Stof
Replay van Cartel Living (Wulf wonen - Amsterdam)

Andere ideeën zijn heel erg welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten