woensdag 18 juli 2012

in de pan

Ik heb, denk ik,  nog nooit iets over (de inhoud van) potten en pannen gepost. Niet zo gek als je weet dat het al te vaak snel moet gaan, en ik als kok niet zo creatief ben. Af en toe probeer ik eens wat. Eenvoudig en snel, dat zijn doorgaans de succesingrediënten. 
Ik ben ook helemaal geen vleeseter, maar het volgende vind ik toch een topper en durf ik te delen:  kip met ajuin (het recept zegt 1, maar ik ben fan en doe dit maal 4), in een saus van soyasaus (2 el), honing (3 el) en gember (2 cm, geraspt). Normaal moet de kip gemarineerd worden in het mengsel,  in sesamzaadjes gedoopt en dan gebakken. Zoals ik al zei, heb ik meestal tijdgebrek (en ook geen geduld), dus ik laat gewoon alles sudderen in eenzelfde stoofpot. (Ook omdat ik net een nieuwe nep-Creuset heb gekocht - zie hier).  Eerst braad ik de kip aan met de ajuin in wat olijfolie. En daarna mag de rest erbij.  Dan krijg je een heerlijk sappig gerecht met zachte pit. Met kippenbilletjes en - vleugels is het het lekkerst (dat wordt héérlijk mals), maar als het snel moet gaan, kan een kippenfilet ook. Lekker met rijst of pasta. (misschien ook met aardappelen; dat heb ik zelf nog niet geprobeerd). 
Ik heb ook nog een toevallig ontstane variatie van gewone boerenkost, dat ik eigenlijk gewoon wil plaatsen omdat ik er een foto van heb: Deense aardappeltjes en vooraf gefrituurde seitanblokjes. De Deense aardappelen maak je met nieuwe aardappelen, erwten, ajuin, azijn en suiker. De hoeveelheden ben ik kwijtgeraakt, maar ik herinner me wel dat ik wat teveel azijn had gebruikt. De seitanblokjes voeg je op het einde toe om nog even aan te bakken.'t Is maar heel gewoontjes, en toch net een beetje anders. 


Ik ben ook wat meer aan't koken met (voor mij) nog onbekende (vaak ook biologische) producten en onze nieuwe verse kruiden. (Maar daarover later meer; de tweejarige 'plicht' roept).

1 opmerking:

  1. 't Ziet er lekker uit en het klinkt ook lekker. Behalve de ajuin dan. Ik heb een hekel aan hele brokken ajuin in mijn eten. Gemixt is het geen prob ;-)

    BeantwoordenVerwijderen